Może nie jest to, to co chciałeś usłyszeć, ale brokuły są określane jako najzdrowsze warzywo świata. Kilka badań wykazało, że to zielone warzywo jest pełne witamin i substancji, które mogą zapobiegać wielu chorobom. Jest oczywiście wiele innych warzyw, które mają wiele zdrowotnych właściwości, ale korona zdecydowanie należy się brokułom.
Codziennie jedz trochę brokułów.
Jeśli jesteś mężczyzną, powinieneś upewnić się, że codziennie jesz brokuły, chociaż w małych ilościach. Brokuły zawierają fitoskładniki, które, jak wykazano, chronią przed kilkoma typami raka, w tym rakiem prostaty.
Surowe brokuły są zbyt zaawansowane, ale aby zatrzymać jak najwięcej lotnych witamin, należy je jak najmniej poddawać obróbce cieplnej. Wrzuć bukiety brokułów do wrzącej wody na dwie minuty. Po tym czasie są już gotowe do podania. Jeśli codziennie jesz też jabłko – to dużo robisz dla swojego zdrowia.
A jeśli do tego pijesz szklankę soku pomarańczowego jesteś osobą, która naprawdę dba o swoje zdrowie. Marchewka też jest dobra. Zawiera dużo beta-karotenu, który jest dobry dla wzroku – a szczególnie ważny dla widzenia w nocy. Z pomidorem na talerzu lub sosem pomidorowym na obiad, tak naprawdę osiągniesz dzienny cel pięciu warzyw/owoców dziennie!
Właściwości pomidora.
Nawiasem mówiąc, pomidor jest również pełen jednego z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy natury – likopenu, stąd czerwony kolor. Im głębszy czerwony kolor, tym więcej likopenu. Kilka badań sugeruje, że likopen zapobiega również rakowi prostaty u mężczyzn, innym typom raka i obniża poziom cholesterolu. Pomidor jest w rzeczywistości jednym ze zdrowszych warzyw po obróbce termicznej. A w połączeniu z oliwą z oliwek staje się jeszcze zdrowszy, ponieważ tłuszcz w oliwie z oliwek ułatwia wchłanianie wszystkich zdrowych substancji zawartych w pomidorach.
Aby się nie nudzić, należy trochę urozmaicać posiłki różnorodnymi warzywami. Wtedy warto pomyśleć o kolorach. Każdy kolor zawiera różne przeciwutleniacze, które mają inne właściwości. Dlatego upewnij się, że zawsze masz jak najwięcej różnych kolorów na talerzu.